Wespen

Waar kan je als burger terecht wanneer je wespen of hoornaars wilt laten verdelgen?

Eerst en vooral moet je je de vraag stellen of het nest wel hinderlijk is.

Wespen en hoornaars spelen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een belangrijke rol in onze biotoop. Ze zijn als het ware ‘opruimers’ van de natuur en verlossen ons van een groot aantal andere hinderlijke insecten. Ze ruimen ook mee kadavers op.

Ga dus niet zomaar elk wespennest te lijf, maar laat het enkel verdelgen wanneer je effectief last hebt van de diertjes (ze komen je woning binnen, vallen je lastig wanneer je op je terras zit,...). Let wel: als je geen nest ziet, dan kan een verdelger ook niets doen. Het voor de mens onschadelijke gif dat gebruikt wordt tegen wespen, moet in het nest gebracht worden (rechtstreeks of via een toegangsweg). Aan die enkele lastige wespen die op de zoetigheid op je terrastafel af komen, kan weinig gedaan worden op vlak van efficiënte verdelging.

Heb je voor jezelf bepaald dat een wespen- of hoornaarsnest echt wel een gevaar of hinder veroorzaakt, dan kan je voor de verdelging ervan op zoek gaan naar een gekwalificeerde verdelger.

Die vind je het makkelijkst terug via de website www.wespennest.vlaanderen.

Even je postnummer of gemeente intikken en je krijgt meteen een lijst van de verdelgers die in je gemeente actief zijn. Vind je er geen in je eigen gemeente? Tik dan een nabijgelegen postcode in. Verdelgers zijn meestal op een ruim grondgebied actief.

De website geeft je ook een richtprijs per verdelger.

Wat handig is, is dat je er ook een lijst van de in jouw gemeente actieve imkers terugvindt. Vele bijensoorten zijn namelijk beschermd en mogen niet zomaar vernietigd worden. Voor bijen schakel je een imker in, die de kolonie meestal kan vangen en verplaatsen.

Opgelet: soms is een wespensteek, of de steek van een hoornaar gevaarlijk!  Bij een steek in de mond of de keel bel je meteen naar het noodnummer 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij een allergische reactie, bel je eveneens meteen 112. Tekenen van zo’n allergische reactie kunnen zijn: hevige benauwdheid, shockverschijnselen (snelle hartslag en ademhaling) of een zwelling in de hals/keel.

Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? En heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen.

Heb je nog vragen over wespenverdelging, dan kan je die mailen naar de brandweer via info@zvbw.be.