Wespen

Brandweerzone Vlaams-Brabant West schrapt wespenverdelging uit takenpakket

De Brandweerzone Vlaams-Brabant West, die ook onze stad/gemeente beschermt, is sinds 1 januari 2023 gestopt met het verdelgen van wespennesten.

Deze beslissing, die werd genomen door de verschillende besturen in de zoneraad, heeft als doel de beschikbaarheid van de brandweermensen te verhogen voor dringende interventies zoals brand en ongevallen. Het uitvoeren van wespenverdelgingen is namelijk een opdracht die veel arbeidstijd opslokt, waardoor vaak een tiental teams van telkens twee mensen gelijktijdig op de baan zijn voor opdrachten die niet dringend zijn.

In het kader van het optimaliseren van de service voor de opdrachten waarbij mensen in levensgevaar verkeren, wordt de klassieke wespenverdelging uit het takenpakket gehaald.

Je kan dus vanaf heden geen beroep meer doen op de brandweer voor het verdelgen van wespennesten, tenzij het gaat over nesten van de Aziatische hoornaar.

Voor deze uitheemse soort die vernietigend is voor onze eigen biotoop, beschikt de brandweer over een gespecialiseerd team dat kan ingezet worden. Hun tussenkomst is steeds gratis. Vermoed je dat je een nest Aziatische hoornaars hebt gespot, dan kan je een verdelging aanvragen via het e-loket van de brandweer: www.vlaamsbrabantwest.be.

Waar kan je als burger dan terecht wanneer je een klassiek wespennest wilt laten verdelgen?

Eerst en vooral moet je je de vraag stellen of het nest wel hinderlijk is.

Wespen spelen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een belangrijke rol in onze biotoop. Ze zijn als het ware ‘opruimers’ van de natuur en verlossen ons van een groot aantal andere hinderlijke insecten. Ze ruimen ook mee kadavers op.

Ga dus niet zomaar elk wespennest te lijf, maar laat het enkel verdelgen wanneer je effectief last hebt van de diertjes (ze komen je woning binnen, vallen je lastig wanneer je op je terras zit,...). Let wel: als je geen nest ziet, dan kan een verdelger ook niets doen. Het voor de mens onschadelijke gif dat gebruikt wordt tegen wespen, moet in het nest gebracht worden (rechtstreeks of via een toegangsweg). Aan die enkele lastige wespen die op de zoetigheid op je terrastafel af komen, kan weinig gedaan worden op vlak van efficiënte verdelging.

Heb je voor jezelf bepaald dat een wespennest echt wel een gevaar of hinder veroorzaakt, dan kan je voor de verdelging ervan op zoek gaan naar een gekwalificeerde verdelger.

Die vind je het makkelijkst terug via de website www.wespennest.vlaanderen.

Even je postnummer of gemeente intikken en je krijgt meteen een lijst van de verdelgers die in je stad/gemeente actief zijn. Vind je er geen in je eigen stad/gemeente? Tik dan een nabijgelegen postcode in. Verdelgers zijn meestal op een ruim grondgebied actief.

De website geeft je ook een richtprijs per verdelger.

Wat handig is, is dat je er ook een lijst van de in jouw stad/gemeente actieve imkers terugvindt. Vele bijensoorten zijn namelijk beschermd en mogen niet zomaar vernietigd worden. Voor bijen schakel je een imker in, die de kolonie meestal kan vangen en verplaatsen.

Opgelet: soms is een wespensteek gevaarlijk!  Bij een steek in de mond of de keel bel je wél meteen naar het noodnummer 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij een allergische reactie, bel je eveneens meteen 112. Tekenen van zo’n allergische reactie kunnen zijn: hevige benauwdheid, shockverschijnselen (snelle hartslag en ademhaling) of een zwelling in de hals/keel.

Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? En heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen.

Heb je nog vragen over wespenverdelging, dan kan je die mailen naar de brandweer via info@zvbw.be.