We like to... eat it !

Belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt!

Vind je het moeilijk om ’s ochtends (vroeg) te ontbijten?

  • Sta iets vroeger op, neem de tijd om wakker te worden en een ontbijt klaar te maken.
  • Vraag aan je huisgenoten om samen te ontbijten.  Zo stimuleer je elkaar om het ontbijt niet over te slaan.
  • Ben je geen vroege vogel? Doe dan de nodige voorbereidingen de avond voordien: tafel dekken, fruit snijden, overnight oats maken,...
  • Zoek naar een gezond ontbijt dat je wel kan eten in de ‘vroege’ ochtend . Misschien verdraag je geen boterhammen, maar wel yoghurt met granen en fruit. Of juist omgekeerd.
  • Voorzie een evenwichtig ontbijt voor op het werk en eet dat iets later op.   Zeker voor mensen die pendelen en vroeg uit de veren moeten, kan dit een oplossing zijn. Probeer dan wel echt de tijd te nemen en niet aan je bureau te eten.

 Wil je weten of je voldoende water drinkt? Doe de test!   Nadien kan je indien nodig een persoonlijk actieplan opstellen om meer water te drinken.

Recept van de week: groentelasagne

Ingrediënten (aantal personen 4 personen)

1 ui(en)

2 teentje(s) knoflook

2 courgette(s)

2 aubergine(s)

800 ml tomatenpassata

400 g ricotta

80 g versgeraspte Parmezaan

3 el olijfolie

8 sneetje(s) volkorenbrood

1 el Italiaanse kruiden

peper

300 g spinazie

Bereiding

1) Verwarm de oven voor op 200 °C

2) Was de courgettes en aubergines en snijd ze in schijven van 3 mm dik en verwarm een

     grillpan.

3) Wrijf ze in met olie en kruid met peper. Leg de schijfjes aubergine en courgette in de

    grillpan en laat beide kanten aankleuren. Herhaal tot alle schijfjes gegrild zijn. 

4) Verhit 1/3de van de olijfolie in een pan en stoof de spinazie kort aan. Kruid met peper.

5) Schep de spinazie uit de pan als hij geslonken is. Laat goed uitlekken in een vergiet.

6) Hak de spinazie fijn en meng onder de ricotta. Breng op smaak met Italiaanse kruiden en

    peper.

7) Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn.  

8) Verhit 1/3de van de olijfolie in een kookpot en stoof hierin de ui en de knoflook, overgiet

     met de tomatenpassata en laat gedurende 15 minuten onafgedekt sudderen op een zacht

     vuurtje. Kruid met peper.

9) Meng de ricotta met de Italiaanse kruiden en breng op smaak met peper. 

10) Neem een grote langwerpige ovenschaal, wrijf ze in met olijfolie en leg onderaan een dun

      laagje tomatensaus. Leg daarop de helft van de gegrilde groenten. Bestrijk met de helft

      van het ricottaspinaziemengsel. 

11) Bedek met de helft van de resterende tomatensaus. Bedek opnieuw met de gegrilde

      groenten, de rest van de ricotta en de tomatensaus. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.  

12) Zet gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.

13) Haal de schotel uit de oven en serveer met volkorenbrood.

Media