In augustus 2023 werden er in de buurt van de Van de Venstraat exotische tijgermuggen waargenomen. Na de initiële melding werd door het Instituut voor Tropische geneeskunde (ITG) en Sciensano in september 2023 een larvale inspectie uitgevoerd en werden eilegvallen geplaatst.
De aanwezigheid van deze steekmuggen is op dit moment geen risico voor de volksgezondheid. Momenteel is het zo dat de ziektes die de muggen kunnen verspreiden niet aanwezig zijn.
Inwoners van Kapelle-Oost kunnen extra uitkijken voor deze muggen. Indien je een tijgermug ontdekt kan je dit melden door een foto op te laden op www.MuggenSurveillance.be. Op deze website kan u ook terecht voor meer informatie over de mug.
Verder vragen we om preventieve maatregelen te nemen om de verspreiding tegen te gaan. Tijgermuggen planten zich voort in stilstaand water, het is daarom zeer belangrijk dat alle voorwerpen die water houden leeggemaakt worden en daarna afgedekt bewaard worden of omgedraaid worden.
Om de verdere verspreiding van deze mug tegen te gaan, zal een bestrijding worden uitgevoerd door Rentokil in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Er zullen verschillende bestrijdingsronde ingepland worden tijdens de actieve periode van de mug (tot eind oktober). De eerste bestrijding zal plaatsvinden op vrijdag 5 juli 2024, de volgende op 1 augustus 2024, 29 augustus 2024, 3 oktober 2024 en 31 oktober 2024.
De aanwezigheid van deze steekmuggen is op dit moment geen risico voor uw gezondheid. Uit data van volksgezondheid blijkt dat de ziektes die de muggen kunnen verspreiden niet aanwezig zijn. De mug kan wel voor overlast zorgen daar deze vooral overdag steekt, vooral vanaf de late namiddag tot valavond kan u last ondervinden.
De medewerkers van Rentokil:
- bestrijden de mug zowel op het openbaar domein als op het privaat terrein in de bufferzone van 100 meter rond de plaats waar de mug voor het eerst gezien is,
- gaan in deze 100m bufferzone langs bij bewoners om alle mogelijke broedplaatsen te behandelen die niet te verwijderen zijn (bijvoorbeeld afvoerputjes naar het riool, regenwaterputten, kruipkelders …),
- bestrijden de mug op het openbaar domein in een bufferzone van 250m
In een zone van 500m zal de mug ook bestreden worden op het openbaar terrein.