Regenwatercoach

Het huidige voorjaar is het 4de (te) droge voorjaar op 5 jaar tijd.

Opvang en hergebruik van regenwater is noodzakelijk om deze droogteproblematiek in de toekomst het hoofd te bieden. Om haar inwoners te stimuleren zoveel mogelijk regenwater op eigen terrein op te vangen, tekent de gemeente Kapelle-op-den-Bos in op het regenwatercoachaanbod van intercommunales Haviland en Interleuven en vzw Klimaatpunt.

Meer en meer worden we geconfronteerd met langere periodes van droogte (en hittegolven), gevolgd door intensere neerslagperiodes. Om langere periodes van droogte te overbruggen wil de gemeente de inwoners stimuleren om regenwater zoveel mogelijk op eigen terrein te verbruiken en op te slaan.

Wat?

Heb je de intentie om een ondergrondse regenwaterput te plaatsen of overweeg je om een infiltratiesysteem te voorzien? Maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Dan kan je beroep doen op de regenwatercoach!

Een regenwatercoach komt ter plaatse en bekijkt samen met jou hoe op een vlotte manier de nodige werken kunnen uitgevoerd worden.

De coach helpt je bij het bepalen van de grootte van je installatie, geeft info over types pompen en filters, maakt een schets en raming op van de uit te voeren werken, kan je aannemers aanraden, kijkt na of er subsidies zijn, enz…

Toilet doorspoelen, tuin besproeien en auto wassen

De regenwatercoach wil mensen er op een laagdrempelige manier toe aanzetten om op een voordelige manier regenwater op te vangen en te hergebruiken.

Met regenwater kan je de wasmachine laten draaien, het toilet doorspoelen, de tuin sproeien, het terras poetsen of de auto wassen. Vaak gebruiken mensen gewoon leidingwater om die klussen te doen: gemiddeld komt dat op 120 liter drinkwater per persoon per dag. En in warmere periodes stijgt dit zelfs naar 150 liter per persoon per dag. Het installeren van een eigen regenwaterput kan in dit verband water en centjes besparen. En het klimaat vaart er wel bij.

Inschrijven

In 2023 kunnen 10 Kapellenaren gratis beroep doen op de diensten van de regenwatercoach.

Inwoners van Kapelle-op-den-Bos die graag een afspraak maken met de regenwatercoach mogen dat laten weten via het invulformulier op www.regenwatercoach.be . De coach neemt dan snel contact op.

Zit je nog met een vraag, vooraleer je de coach ter plaatse wil laten komen, mail of bel dan naar

Hans van Thienen, hans.vanthienen@haviland.be, 0485/44.11.21

Reindert De Schrijver, reindert.deschrijver@klimaatpunt.be, 0497/41.22.15

De inschrijvingsperiode werd verlengd! Inschrijven kan nog tot en met donderdag 29 februari 2024.