Mazoutcheque

Alle praktische informatie

Eerder dit jaar zette de federale regering het licht op groen voor een premie voor gezinnen die verwarmen met stookolie. Nadat de overheid eerder het bedrag van deze mazoutcheque verhoogde tot 225 euro werd deze op 16 september 2022 andermaal opgetrokken tot 300 euro. Ook werd de periode verlengd tot eind maart 2023. Maar wie komt precies in aanmerking voor deze premie? En hoe vraag je ze aan?


Hoeveel bedraagt de mazoutcheque en waarvoor geldt ze?

De mazoutcheque is een eenmalige verwarmingstoelage van 300 euro die in één keer wordt uitgereikt. Je krijgt de 300 euro gestort als er bij jou tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023 minstens één keer stookolie in bulk werd geleverd voor de verwarming van je woning. Bij meer dan één levering in die periode krijg je de verwarmingstoelage toch maar één keer.

Wie kan de mazoutcheque krijgen?

Iedereen die gedomicilieerd is in een eengezinswoning of een appartement kan de tussenkomst aanvragen. Per gezin, gedomicilieerd op hetzelfde leveringsadres, kun je maar één cheque aanvragen. De premie is dus niet bestemd voor rechtspersonen (juridische entiteiten) of tweede verblijven.

Wie betaalt de premie uit?

De FOD Economie zal de aanvragen controleren en is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de mazoutcheque op het bankrekeningnummer dat je op je aanvraagformulier hebt vermeld. Om te checken of je aanvraag helemaal volgens de regels is, kan de FOD Economie aan je stookolieverdeler vragen om bepaalde gegevens te bevestigen.

Jouw stookolieverdeler kan de premie niet zelf in mindering brengen op de factuur. Je mag het bedrag ook niet afhouden bij de betaling van je leveringsfactuur.

Wat als de FOD Economie reeds het vorige bedrag van 225 € op mijn rekening heeft gestort?

De FOD Economie zal overgaan tot het uitbetalen van het saldo van 75 € indien u reeds de 225€ gestort kreeg op uw rekening. Dit zal automatisch gebeuren, u hoeft hier dus niks voor aan te vragen.

Hoe aanvragen?

Je kunt de mazoutcheque online aanvragen. Je tekent het aanvraagformulier dan met je elektronische identiteitskaart.

Wie geen internettoegang heeft, zal de aanvraag ook op papier kunnen indienen. Dat kan door het online formulier af te drukken of het op te vragen bij jouw stookolieverdeler. Je moet het formulier dan aangetekend versturen naar het volgende adres:

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Algemene Directie Energie - Cel Mazoutpremie 300 euro
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

 Er zijn twee soorten aanvraagformulieren, afhankelijk van je type woning:

  • Voor een individuele woning gebruik je invulformulier type A. 
  • Woon je in een appartementsgebouw (mede-eigendom) met verwarming op mazout via een gemeenschappelijke installatie, dan kies je invulformulier type B. Je moet dan het KBO-nummer van de mede-eigendom opgeven.

Download hier invulformulier type A

Download hier invulformulier type B

Welke documenten heb je nodig?

Voor je aanvraag verzamel je:

  • een kopie van je factuur voor stookolie
  • een bewijs van betaling van de factuur (bijvoorbeeld via bankafschrift)
  • je rijksregisternummer

Bewaar dus zorgvuldig je facturen en betalingsbewijzen. Zo heb je meteen alles bij de hand wanneer je je aanvraag voor de mazoutcheque invult.

Vanaf wanneer?

Een aanvraag doen kan vanaf 7 juli 2022 tot en met 30 april 2023. De FOD Economie beslist binnen twee maanden na je aanvraag en ten laatste op 30 juni 2023 of je aanvraag ontvankelijk is.

Nog vragen?

Het Contact Center van de FOD Economie is elke werkdag tussen 9 en 17 uur bereikbaar voor al je vragen.