Heropstart Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Richtlijnen en maatregelen Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker – coronavirus COVID-19

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker startte op 11 mei terug op. Omdat ze een inhaalbeweging moeten maken van de uitnodigingen die ze niet konden versturen tussen 16 maart en 10 mei, worden er de komende maanden meer uitnodigingen verstuurd dan gewoonlijk. Het zou kunnen dat je daardoor iets langer moet wachten op je resultaat dan je gewend bent. Ze doen er echter alles aan om je het resultaat binnen de 14 kalenderdagen te bezorgen.

Nuttige informatie :

Heb je je uitnodiging met afnameset nog? Dan kan je die gebruiken zolang de houdbaarheidsdatum niet verstreken is. Deze staat op de afnameset.

Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan je gratis een nieuwe afnameset bestellen via 0800 60 160.

Indien jouw testresultaat afwijkend is en er bijkomend onderzoek nodig is, kan dit. Alle medische ingrepen en consultaties in de ziekenhuizen worden terug ingepland. Misschien is er in sommige diensten en/of in bepaalde regio’s een iets langere wachttijd. Informeer je hierover bij je (huis)arts of het ziekenhuis.

Ziekenhuizen nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met COVID-19 te voorkomen als je naar het ziekenhuis moet. Zo zijn de verschillende COVID-19 afdelingen strikt gescheiden van de andere afdelingen. Artsen en verzorgend personeel dragen ook het nodige beschermingsmateriaal.

Het dragen van een mondmasker is verplicht voor zowel patiënten, eventuele begeleiders en bezoekers. In wachtzalen zal er voldoende afstand moeten gehouden worden en blijft handhygiëne belangrijk. De ziekenhuizen hanteren deze basisrichtlijnen die je zal moeten volgen.

Indien uw geplande coloscopie werd afgezegd door het ziekenhuis omwille van COVID-19 zal het ziekenhuis je contacteren voor een nieuwe afspraak.

De datum van de nieuwe afspraak is afhankelijk van de beschikbare capaciteit van het ziekenhuis. Er gingen in de afgelopen periode veel onderzoeken niet door, die worden nu ingehaald.

Indien je uw geplande coloscopie zelf hebt afgezegd omwille van COVID-19, neem je contact op met het ziekenhuis om een nieuwe afspraak te maken.

Wanneer het onderzoek plaats kan vinden, is afhankelijk van de beschikbare capaciteit van het ziekenhuis. Er gingen in de afgelopen periode veel onderzoeken niet door, die worden nu ingehaald.

Als je klachten of symptomen hebt, door COVID-19 of een andere ziekte, is deelname niet aangewezen. Je kan je deelname enkele weken of maanden uitstellen. De afnameset heeft een houdbaarheidsdatum. Als deze datum verstreken is kan je gratis een nieuwe afnameset bestellen via info@bevolkingsonderzoek.be of via 0800 60 160

 

Ontdek de algemene richtlijnen voor gezondheidsprofessionals op de website van Sciensano.

Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. U kunt ook contact opnemen met het federale callcenter op 0800 14689.

Gepubliceerd opvrijdag 15 mei 202015.27 u.