Heropening winkels op 11 mei 2020

Volgens de huidige stand van zaken in het exitplan, kunnen de winkels opnieuw opengaan op maandag 11 mei 2020.

Het is vooreerst belangrijk aan te geven dat, hoewel de crisis over het hoogtepunt heen is, het virus nog niet weg is. De nodige voorzorgsmaatregelen dienen dus genomen te worden om zo goed als mogelijk het maatschappelijk leven opnieuw te kunnen opnemen. We moeten ons een aantal gewoonten eigen maken, die ons toelaten in de komende tijd met het virus te leren samenleven.


Volgende algemene informatie geldt dan ook voor iedereen die opnieuw wil gaan winkelen: 

  • winkel functioneel, geen ‘funshoppen’, ga niet nodeloos naar de winkel;
  • winkel steeds alleen; doe het enkel met bv. een kind of een oudere wanneer het niet anders kan;
  • voor shopping als familie-uitstap is de tijd nog niet aangebroken;
  • houd u aan de afspraken rond hygiëne en social distancing in de winkels die u bezoekt;
  • het dragen van een mondmasker in openbare ruimten is aanbevolen;
  • bestel/kijk online en haal uw pakje af in de winkel.

Voor het ordelijk en veilig verlopen van de heropening van de winkels ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de handelaars. Zoals bij het openblijven van de voedingswinkels in het begin en bij het openen van tuincentra en doe-het-zelfzaken nadien, zal dat de eerste dagen met wat zoeken en tasten gepaard gaan, maar in het algemeen vlot verlopen. Er is vandaag ervaring met winkels met zeer grote oppervlakte, met middelgrote voedingswinkels en met kleine winkels (bakkers, dagbladhandels, apotheken). Voor ieder type heeft men zijn zaak goed weten in te richten en te organiseren. Dat zal ook voor de te openen winkels kunnen.

Om ervoor te zorgen dat iedere handelaar de heropening grondig voorbereidt en de nodige maatregelen overweegt en implementeert, vragen we om een plan op te stellen met daarin de voorzieningen die men treft om de hygiëne, veiligheid en social distancing te verzekeren. Een canvas voor dit plan en de begeleidende brief vind je onderaan de pagina.

Praktische richtlijnen en tips voor handelaars vind je in de gids van de FOD Economie.