Groepsaankoop laadpalen

Om de groei van elektrisch rijden en duurzame mobiliteit mogelijk te maken, moeten er in België tegen 2030 zo'n 150.000 laadpalen bijkomen of m.a.w. moeten er 20 keer zoveel laadpalen voorzien worden als er vandaag zijn. Als dat aantal evenredig verdeeld wordt, moeten er in onze regio 150.000 laadpalen geplaatst worden in de komende 10 jaar. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel! Niet enkel publieke laadpalen worden in het totale aantal verrekend, ook als particulier of bedrijf kan je je steentje bijdragen door zelf een laadpaal aan te kopen om de batterij van elektrische voertuigen op te laden.

Rijd je zelf elektrisch of wil je er als bedrijf voor zorgen dat het personeel en/of bezoekers hun elektrische voertuig op je eigen bedrijfsterrein kunnen opladen, dan is het aankopen van een private laadpaal een interessante keuze. Er zijn tal van voordelen!

Een private laadpaal is:

- Veilig

Langdurig laden aan een stopcontact kan tot oververhitting leiden. Een laadpaal is daar beter tegen bestand.

- Snel

Met behulp van een laadpaal laad je tot wel 60% sneller dan met een gewoon stopcontact.

- Goedkoop

Thuis laden is goedkoper dan laden aan een publieke laadpaal. Wanneer je ook nog eens zonnepanelen hebt, laad je je wagen zelfs kosteloos op.

- Makkelijk

De auto opladen in de nacht of op het werk tijdens de werkuren zorgt ervoor dat je steeds met een opgeladen wagen kan vertrekken.

Om het aankopen en installeren van een private laadpaal voor haar inwoners eenvoudiger en goedkoper te maken, neemt Kapelle-op-den-Bos deel aan de groepsaankoop laadpalen van intercommunale Haviland.

Via deze collectieve aanpak kan je rekenen op de nodige informatie, hulp en ondersteuning, de hoogste kwaliteit en de beste prijs door schaalvoordelen, een contract met de geselecteerde leverancier.

Praktisch:

·        Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een stuurgroep van enthousiaste inwoners die mee beslissen aan welke voorwaarden de laadpalen moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de leverancier(s). De stuurgroep zal plaatsvinden eind juli (meer info volgt nog).

·        De gekozen firma geeft een toelichting en geïnteresseerde inwoners of bedrijven kunnen nadien hun laadpaal naar keuze bestellen.

·        De inwoner of het bedrijf ontvangt een offerte van de leverancier en bestelt de laad pa(a)l(en) binnen de gestelde termijn.

·        De gekozen firma voert de werken uit bij de inwoner thuis of op het bedrijfsterrein.

Update groepsaankoop laadpalen

Tot 15 juli konden inwoners en bedrijven zich aanmelden voor de groepsaankoop van laadpalen voor elektrische wagens. In de 10 deelnemende gemeenten (Liedekerke, Opwijk, Londerzeel, Wezembeek-Oppem, Machelen, Kampenhout, Ternat, Zemst, Kapelle-op-den-Bos, Gooik) meldden zich al meer dan 150 geïnteresseerde inwoners en bedrijven zich aan. De komende maanden zullen al deze deelnemers hun persoonlijke offerte ontvangen, volgens de prijzen afgesproken met de stuurgroep.

Heb je je nog niet aangemeld voor de groepsaankoop maar wens je dit toch nog te doen? Dat kan via het formulier op de website. Dit kan tot 15/12/2022.

Wil je graag meer informatie voor je je persoonlijke offerte goedkeurt of voordat je je aanmeldt voor de aankoop van een laadpaal? Op 25 oktober 2022 organiseert de gemeente aanvullen een infoavond voor alle geïnteresseerde inwoners. Deze zal doorgaan in het administratief centrum om 19 u. Tijdens deze infoavond zal de gekozen firma een korte toelichting geven en worden er veel voorkomende vragen en bezorgdheden besproken. Inschrijven voor de infosessie kan via deze link.