Houdt asbest zich schuil in jouw woning?
Het inademen van asbestdeeltjes kan ernstige gevolgen hebben. Oudere huizen bevatten vaak asbest en bij verbouwingen bestaat het gevaar dat deze vrijkomen. In de jaren ’60 - ’80 was het een populair materiaal waarvan meer dan 200 toepassingen gekend zijn. Hierdoor is het voor de meeste mensen zo goed als onmogelijk om ze allemaal te herkennen.
Om onze leefomgeving in de toekomst asbestveilig te maken, moet elke woning van voor 2001 tegen 2032 over een asbestattest beschikken, ook als deze niet verkocht wordt. Wil je weten waar zich in je huis asbest verstopt? Dan is het aangewezen nu reeds een asbestattest te laten opmaken. Het lokaal bestuur van Kapelle-op-den-Bos wil haar inwoners hierbij ondersteunen. Daarom houden we dit jaar, in samenwerking met Haviland en met een subsidie van OVAM een groepsaankoop asbestattesten. Inwoners, KMO’s, verenigingen,… zullen via deze groepsaankoop een asbestattest kunnen laten opmaken.
Meer informatie over de groepsaankoop mag je rond de zomer verwachten (juni -september). Hou zeker de gemeentelijke communicatiekanalen in de gaten (krantje, website,…).
Eerst wordt vanuit Haviland een bestek in de markt gezet waarop asbestdeskundigen een offerte kunnen indienen. Een stuurgroep beslist aan wie de opdracht gegund wordt. Wil je deelnemen aan deze stuurgroep en meebeslissen wie de asbestdeskundige wordt, laat dit dan voor 31/3 weten via milieu@haviland.be.
De stuurgroep komt eenmalig digitaal samen in de loop van april.
De voordelen van een collectieve aanpak:
- gerichte informatieverstrekking naar de inwoners;
- betere prijs bedingen door ‘hoeveelheidvoordeel’ maar rekening houdend met de kwaliteit;
- het aanbieden van ondersteuning en hulp verlaagt de drempel om een asbestattest op te maken;
- er wordt een persoonlijk contract tussen de particulier en de firma afgesloten.
Belang asbestattest
- Eigenaars hebben tegen 2032 een asbestattest nodig voor hun gebouw tot 2001, ook wanneer ze het niet verkopen.
- Eigenaars hebben een beheerplicht voor aanwezige asbestmaterialen:
- door zich te informeren over de aanwezige asbestmaterialen kunnen ze risico’s op het inademen van asbestvezels wegnemen en op eigen tempo toewerken naar een asbestveilige woning.
- Dankzij een asbestattest kunnen ze de risico’s opsporen die ze zelf samen met hun eventuele kinderen of bezoekers lopen. Jeugdige longen zijn extra gevoelig voor de blootstelling aan asbestvezels.
Meer weten over asbest? Asbest | Vlaanderen.be