Boodschap van de burgemeester

Beste Kapellenaren, Op de vooravond van 11 juli, de Vlaamse feestdag, richt ik me nogmaals tot jullie.

We zijn de voorbije maanden met z’n allen zwaar op de proef gesteld door een onzichtbare tegenstander, corona genaamd. Dit virus heeft zwaar toegeslagen in onze lokale gemeenschap en in het bijzonder in onze twee rusthuizen. Helaas hebben vele bewoners, vrienden of familie hun ongelijke strijd met het virus verloren. Maar anderzijds zagen we ook het personeel, in diezelfde rusthuizen met de beperkte middelen die ze ter beschikking hadden, boven zich zichzelf uitstijgen en fantastisch werk leveren voor hun bewoners met risico voor hun eigen gezondheid.

Ook kwam een golf van solidariteit op gang door vrijwilligers die mondmaskers maakten of verdeelden, die ouderen opbelden of andere diensten aanboden en ook door handelaars die ter hulp schoten bij de aanschaf van mondmaskers, plexiglas en tal van ander beschermingsmateriaal.

De veerkracht die deze Vlamingen, deze Kapellenaren, die jullie met z’n allen toonden was hartverwarmend en hoopgevend.

Diezelfde veerkracht zullen ook de komende weken en maanden nog hard nodig zijn want we zijn nog niet verlost van het virus en de financiële gevolgen zullen ook niet van de poes zijn.

Het verleden heeft echter reeds meermaals getoond dat de Vlaming in staat is zijn rug te rechten na tegenslagen, het puin kan ruimen en de economie weer kan en zal heropbouwen.

Wat deze crisis wel pijnlijk aan het licht bracht, is dat het Belgische niveau niet meer werkt en dat we dringend homogene bevoegdheidspaketten in Vlaamse handen moeten krijgen om de uitdagingen, nu en in de toekomst, beter te kunnen aanpakken.

Het feest van 11 juli zal dit jaar in Kapelle-op-den-Bos plaatsvinden zonder het aanstekelijke ‘Kapelle Zingt’ maar laat 11 juli het begin zijn van een deugddoende zomervakantie die terug rust brengt en waar kunnen we dit beter doen dan in ons eigen Vlaanderen Vakantieland.

Geniet van de zomer. Gebruik hierbij jullie gezond verstand en vanaf morgen ook jullie mondmasker, een beslissing die ik als arts alleen maar zeer hard kan toejuichen en maak er vooral nog een fijne Vlaamse feestdag van.

Dank u wel.

Video

Gepubliceerd opvrijdag 10 juli 202017.00 u.