De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit zuidoost China. Deze soort kwam oorspronkelijk dus niet voor in België, maar heeft sinds 2016 ook haar intrek hier genomen. De Aziatische hoornaar valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die onze bloemen en planten bestuiven.
Hoe kan je een Aziatische hoornaar herkennen?
Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. In België komen twee soorten voor: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar en is overwegend zwart met geel. De Europese hoornaar is eerder roodbruin met overwegend geel. Meer kenmerken vind je op Hoornaars herkennen - Vespa-Watch (vespawatch.be).
Wat moet je doen wanneer je een nest vindt?
Voor de verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar contacteer je een professioneel erkend bestrijder. Contactgegevens kan je vinden op https://www.wespennest.vlaanderen/. Verdelging door de brandweerzone Vlaams-Brabant West kan ook en is gratis, maar de wachttijd kan wel oplopen tot een aantal dagen. In de hele zone worden immers een tiental nesten per dag gemeld. De brandweer vraagt dan ook om gelokaliseerde nesten te melden via het eloket, telefonisch via 02 451 49 11 of via info@zvbw.be met vermelding van adres, telefoonnummer en de geschatte hoogte van het nest. Indien mogelijk, mag je bij de mail ook een foto van het nest of de dieren bijvoegen. Dat laat ons in vele gevallen toe alvast het onderscheid te maken tussen de Europese en de Aziatische hoornaar. De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis.
De nesten van de Europese hoornaar, net als nesten van de wesp, worden niet door de brandweer verdelgd. Daarvoor moet je een beroep doen op een private professionele verdelger. Je kan contactgegevens eveneens terugvinden op https://www.wespennest.vlaanderen/. Verdelging van nesten van de wesp of de Europese hoornaar dient echter enkel te gebeuren wanneer het nest voor hinder zorgt. Deze hoornaar is immers geen grote bedreiging voor andere inheemse insecten, in tegenstelling tot de Aziatische hoornaar.
Wat kan je doen wanneer je geen nest vindt?
Wanneer je enkel een individuele hoornaar vindt, kan je een foto nemen en deze opladen op https://waarnemingen.be/go/vespa-velutina/. Vind je wel een nest, dan kan je naast de aanvraag voor verdelging ook het nest met foto melden op https://vespawatch.be/. Mocht je hierbij problemen ondervinden, kan je steeds een beroep doen op het lokaal bestuur voor digitale ondersteuning.
Via waarnemingen.be kan je ook nakijken waar er al meldingen werden geregistreerd.